НСИ: Промяна на цените в период на криза
Средното нарастване на цените на хранителните продукти е 5,4%
За 2020 г. е отчетен ръст от 5,4% на основните хранителни продукти, сочат данните на НСИ.
Оскъпяването при месото и местните продукти е в размер на 10,1%, а при плодовете – 12,1%. Млякото, млечните продукти и яйцата са поскъпнали с 4,7%. Тенденцията показва, че всички хранителни групи увеличават цената си, като по-слабо осезаемо е поскъпването при напитките, където предпочитанията към алкохолните са се повишили, което предизвиква по-бърз растеж на цените им. Слабо поскъпват тютюневите изделия – едва с 0,5%, сочат данните на НСИ.
Очаквано, облеклото и обувките поевтиняват, тъй като има по-малко търсене. При обувките дефлацията е 2,9%, докато при облеклото е 1,1%. Лек спад на цените има и при мебелите, електроуредите и инструментите за дома.
С 5% се понижават цените на транспорта, а при съобщенията – с 1,4%. В сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ въпреки намалената ставка на данъка върху добавената стойност, цените се повишават с 2,7%, движени от „Общественото хранене“, където инфлацията е 5,5%.
ДРУГИ НОВИНИ
Ресурси по Видове
- Актуални Авторски Ресурси (2927)
- Статии (90)
- Становища по Казуси (419)
- Стопански Операции (123)
- Уроци (0)
- Сметки от Сметкоплан (212)
- Видеоматериали (124)
- Примерни Документи (0)
- Калкулатори (21)
- Примери към Калкулатори (116)
- Резюмирани Разпоредби (578)
- Базови Примери към Членове (490)
- Резюм. Съдебна Практика (775)
- Резюм. Указания от Институции (0)
- Фишове на НАП (89)
- Нормативни Актове (318)
- Учебници (1)
- Тематичнo Резюме на Закон (4)
- Базови Примери към Закон (3)
- Наръчници на НАП (1)
- Новини (960)